Een ingegroeide nagel ontstaat door een nagelrand of deel van de nagel die teveel drukt in de huid en geeft aanleiding tot irritatie, pijn, eelt, likdoornvorming of een ontsteking. Meestal treedt het probleem op bij de grote teen.

We onderscheiden twee vormen van ingroeiende teennagels;

  1. De ingegroeide nagel, waar een stukje van de nagel in de huid groeit. Hierbij kan de huid gaan ontsteken in de hoek waar het stukje nagel zit. Het gebied rond de ingroei van de nagel wordt rood en gezwollen. Het belangrijkste is dat de nagelpunt die in het vlees zit, verwijderd wordt, daarna goed gedesinfecteerd en de hoek goed drukvrij wordt gelegd.
  2. Een semi ingegroeide nagel, die druk veroorzaakt in de nagelwal en hierdoor eelt of likdoorns vormt in de nagelwal. Het is een nagel die niet in het vlees prikt, maar hij kan zeker zoveel pijn doen als een echte ingegroeide nagel.

Ingegroeide nagels komen ook veel voor bij pubers. Dit kan veroorzaakt worden door dunne nagels in combinatie met het dragen van te kleine schoenen en overmatig transpiratie. Gymschoenen veroorzaken bijvoorbeeld veel transpiratie.