Wat zijn Schimmelnagels of mycose nagels?

Schimmelnagels, in de volksmond ook wel kalknagels genoemd, komen veel voor. Ze worden veroorzaakt door bepaalde schimmels, deratofyten. Schimmels zijn bij iedereen op de huid aanwezig maar niet iedereen krijgt schimmelnagels. De ene persoon is er gevoeliger voor dan de andere. Wanneer je afweer verminderd is of bij een slechte doorbloeding van de voeten is de kans op een schimmelinfectie groter. Wanneer je eenmaal een schimmelinfectie hebt gehad is de kans op herhaling groter.

De aandoening aan de voetnagels begint in meeste gevallen aan de top of in een hoekje van de grote teennagel, slechts zelden begint het eerst in de andere nagels. Een gedeelte van de nagel verkleurt naar geel/wit en verspreidt zich langzaam steeds meer onder de nagel richting de nagelriem. In een later stadium wordt de nagel geel/bruin van kleur. Hij wordt dikker en begint te brokkelen. De nagel kan inscheuren, losraken van het nagelbed en zelfs geheel of gedeeltelijk loslaten.

Na verloop van tijd raken meerdere nagels aangetast. Schimmelnagels gaan in de meeste gevallen niet vanzelf over.

Met medicijnen zoals Lamisil of Trisporal kunnen schimmelnagels worden behandeld. Men moet deze medicijnen wel lang innemen (drie maanden) en hebben bijwerkingen zoals smaakverandering, maag– en darmklachten. De pedicure behandelt een schimmelnagel door hem zo dun mogelijk te frezen en de nagelomgeving goed schoon te maken.

Welke regels moet u in acht te nemen?

– Overmatig douchen met zeep vermijden.
– Overmatig transpiratie in de schoenen voorkomen (vocht /warmte).
– Geen synthetische sokken of panty’s dragen deze sluiten af en bevorderen transpiratie.
– Geen knellende schoenen dragen.
– Goed de schoenen ventileren.
– Niet op blote voeten lopen in natte ruimtes of sportruimtes.
– Sokken en schoenen behandelen met schimmelwerende en bacteriedodende middelen. Deze zijn te verkrijgen in druppels, zalf, balsems en sprays. Omdat schimmels hardnekkig kunnen zijn moet je deze middelen ook heel consequent en langdurig gebruiken, liefst een paar maanden.

Informatie:

Als Medisch Pedicure met het certificaat schimmel nageldiagnostiek heb ik een samenwerkingsverband met het UMC st. Radboud Ziekenhuis te Nijmegen. Het st. Radboud Ziekenhuis is gespecialiseerd in onderzoek naar schimmelinfecties. Bij twijfel of men schimmelnagels heeft, kan ik een stukje nagel of huid (biopt) insturen ter controle.

Binnen twee weken heeft u de uitslag met een advies voor een behandelplan. De kosten van het laboratorium onderzoek worden veelal vergoed door de zorgverzekeraar. Raadpleeg bij twijfel uw zorgverzekeraar.